Opvallend
Handelsspanningen zorgen voor onrust
Amerikaanse inflatie zwakt af
De Amerikaanse inflatiedruk nam begin 2025 af. De stijging van de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in februari 2,8% jaar-op-jaar. Dit was beperkt lager dan de maand ervoor en lager dan wat analisten verwachtten. Ook de kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele energie- en voedselprijzen, daalde licht en bedroeg 3,1% jaar-op-jaar. De ontwikkeling van de producentenprijsindex (PPI) toonde een vergelijkbaar beeld, namelijk een daling ten opzichte van januari. De stijging van de PPI kwam uit op 3,2% ten opzichte van een jaar eerder. Al met al lijkt de inflatiedruk in de Verenigde Staten in de eerste maanden van het jaar wat te zijn afgezwakt. Echter, de escalerende handelsspanningen en daarmee mogelijke invoering van nieuwe forse handelstarieven vormen een risico voor deze trend. Consumenten verwachten dan ook een hogere inflatie, zoals uit diverse enquêtes blijkt. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal de beleidsrente deze week dan ook onveranderd laten. Gegeven de grote onzekerheid zal de Fed geduldig de risico's voor de economische groei en inflatie tegen elkaar afwegen.
Amerikaanse inflatie zwakt licht af (jaar-op-jaar)

Bron: Bloomberg, Achmea IM
"If we were to go to a real trade war where trade would be dampened significantly, that would have severe consequences."
European Central Bank President Christine Lagarde
Handelsconflict escaleert
De door Trump ontketende handelsoorlog is een nieuwe fase ingegaan. Sinds 12 maart gelden tarieven van 25% op staal en aluminium. De reikwijdte van de staal- en aluminiumtarieven is uitgebreid en omvat ook een bredere reeks afgeleide producten, waaronder bepaalde consumentengoederen. Dit in tegenstelling tot de tarieven onder het eerste presidentschap van Trump. De kans is nu groter dat dit leidt tot inflatoire druk op de prijzen van veel duurzame consumentengoederen. Ondertussen neemt de Europese Unie tegenmaatregelen als reactie op de Amerikaanse heffingen. Per 1 april voert de Europese Unie invoerheffingen in op Amerikaanse producten, zoals kleding, motoren en drank. Later in april worden de heffingen uitgebreid met agrarische producten. Trump dreigde vervolgens met importheffingen van 200% op Europese alcoholische dranken. De partijen zijn nog met elkaar in dialoog om verdere escalatie te voorkomen, maar deze dreiging zorgt voor veel onzekerheid en onrust. Dit alles heeft negatieve gevolgen voor het Amerikaanse consumenten- en ondernemersvertrouwen en zorgt voor een slecht sentiment op de financiële markten.
Aandelen in mineur
De financiële markten waren overwegend in mineur. De aanhoudende onrust over de handelstarieven zorgde ook afgelopen week voor dalende aandelenkoersen. De wereldwijde aandelenmarkt (MSCI World) daalde met bijna 2%. Vooral de voorheen zeer geliefde 'Magnificent Seven'-aandelen vielen flink terug. Sinds de piek eind vorig jaar zijn de Magnificent Seven al meer dan 15% gedaald. Het piek-dal-verlies voor de MSCI World naderde afgelopen week de 10%, waarbij gesproken wordt van een correctie. Ook de meeste vastrentende categorieën eindigden in het rood. De Duitse 30-jaarsrente liep, in navolging van de week ervoor, verder op en bedraagt nu 3,2%. De risicovollere kredietcategorieën noteerden kleine verliezen mede door oplopende risico-opslagen. Positieve uitzondering was de goudprijs. Goud vervulde deze week de rol van veilige haven en bereikte met $3.000 per troy ounce een nieuwe all-time high. Ook de andere metaalprijzen wonnen terrein. De olieprijs bleef daarentegen nagenoeg onveranderd. De euro steeg per saldo licht ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Aandelen in correctiemodus

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist