Euro nadert pariteit met de dollar

Herstel op de aandelenmarkten

De aandelenmarkten herstelden afgelopen week na een periode van scherpe koersdalingen. De positieve week volgt op het slechtste half jaar op de aandelenmarkten sinds 1970. De ontwikkelde landen sloten de week af met een winst in euro van 4%. De opkomende markten sloten ruim 3% hoger in euro gemeten. Een groot deel van dit positieve rendement kwam echter voor rekening van de verdere verzwakking van de euro. In lokale valuta waren de koerswinsten een stuk beperkter. Het is ook maar de vraag of de slechte periode op de aandelenmarkten hiermee voorbij is. In Europa dreigt een energiecrisis, de inflatie blijft hoog en in grote delen van de wereld zwakt de groei af. Daarmee zijn de kortetermijnvooruitzichten voor aandelenbeleggers hoogst onzeker.

Klein herstel na bijzonder slecht half jaar

Bron: Bloomberg, Achmea IM

High yield begint recessie in te prijzen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Slecht jaar voor highyieldobligaties

Ook op de obligatiemarkten was het herstel van risicovolle beleggingen zichtbaar. De Duitse en Amerikaanse 10-jaarsrentes liepen op naar respectievelijk 1,35% en 3,08%. Duitse staatsobligaties lieten hierdoor een klein verlies van 0,3% noteren. De risico-opslagen op kredietobligaties kwamen in. Het rendement op global high yield hedged naar euro bedroeg hierdoor 2,2%. De opleving van high yield kan echter niet verhullen dat deze risicovolle bedrijfsobligaties een recessie beginnen in te prijzen. De risico-opslag op global high yield schommelt momenteel rond de 6,5%. Begin dit jaar lag deze risico-opslag nog op 3,8%. In combinatie met de gestegen risico-vrije rente ging de forse stijging van de risico-opslag gepaard met een diep negatief rendement voor high yield. Toch blijft de downside voor high yield nog groot. In de recessies van 2001 - 2002, 2008 - 2009 en 2020 steeg de risico-opslag op tot boven de 10%. In 2009 piekte de risico-opslag zelfs boven de 18%. De huidige risico-opslagen zijn daarmee nog ver verwijderd van echte recessieniveaus.

Recessie-angst zet euro en grondstoffen lager

De snel verslechterende economische omstandigheden missen hun uitwerking op de valuta- en grondstoffenmarkten niet. De euro zakt snel weg, er hoeft voor 1 euro nog maar 1,02 Amerikaanse dollar te worden betaald. Begin dit jaar lag de eurodollarkoers nog op 1,14. De euro ligt nu op het laagste niveau in 20 jaar en pariteit met de dollar nadert snel. De slechte vooruitzichten voor de Europese economie en de energiecrisis zijn de belangrijkste oorzaken achter de recente daling. De waardedaling van de euro is slecht nieuws voor de ECB. Het jaagt de (import)inflatie aan. De druk op de ECB om de rente snel te verhogen neemt daardoor toe. Ook op de grondstoffenmarkten drukken de snel verslechterende groeivooruitzichten hun stempel op het sentiment. De grondstoffenprijzen daalden over een breed front. De industriële metalen ogen het meest kwetsbaar, maar ook de olieprijs zakte tijdelijk onder de $100 per vat.

Euro nadert pariteit met de dollar

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina