
Aandelenmarkten denderen door
Amsterdamse beurs op recordhoogte
De opwaartse trend in aandelen zet door. De wereldwijde aandelenmarkten sloten de week wederom met winst af. In euro gemeten stegen de ontwikkelde landen met 1,3% en de opkomende landen met 2,7%. Het year-to-date rendement in euro steeg naar respectievelijk 10,2% en 8,2%. Daarmee zetten de aandelenmarkten ondanks de stijgende rente een goed eerste kwartaal neer. Ook het beleggingsdebacle van Archegos (zie ook de Uitgelicht van deze week) had geen invloed op het beurssentiment. De beurs in Amsterdam, de AEX-index, steeg zelfs naar een nieuw all time high. De index sloot de week af op 708,4 punten. Het vorige record van 701,5 punten dateert uit september 2000, het hoogtepunt van de dot-com bubbel. Zoals in 2000 zijn het ook nu vooral technologiebedrijven die de AEX omhoogstuwen. Ook de Amerikaanse S&P500 index sloot op een nieuwe all time high. Deze belangrijke Amerikaanse beursindex brak voor het eerst door de 4.000 punten grens.
AEX breekt 20 jaar oude record

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vooral in de VS staat de rente onder opwaartse druk

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rente blijft onder opwaartse druk staan
De veilige obligatiecategorieën lieten een negatief rendement zien. Zowel de Duitse als de Amerikaanse kapitaalmarktrente liep wat op. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 2 basispunten naar -0,33%. Dit ging gepaard met een verlies van 0,4% op de brede Duitse staatsobligatie-index. Het year-to-date verlies op Duitse staatsobligaties liep daarmee op naar 2,1%. De Amerikaanse 10-jaarsrente liep op van 1,68% naar 1,72%. Het totaalrendement op de Amerikaanse index voor staatsobligaties bedroeg deze week -0,3%. Het year-to-date verlies liep op naar -4,5%. Door de geleidelijke stijging van de kapitaalmarktrentes staan dit jaar ook de rendementen onder druk van kredietwaardige kredietobligaties en obligaties uit de opkomende landen in harde valuta (EMD HC).
Vertrouwen OPEC+ ondersteunt de olieprijs
De olieprijs reageerde nauwelijks op de aankondiging van de OPEC+ landen dat de olieproductie langzaam weer wordt opgevoerd. De prijs voor een vat Brent olie steeg met ongeveer 1% naar $64,2. De veerkracht in de oliemarkt werd veroorzaakt door het positieve verhaal dat OPEC+ schetst rondom de vraag naar olie. Het was de verwachting dat OPEC+ de productiebeperkingen, ingesteld nadat de coronapandemie de vraag naar olie deed kelderen, zou handhaven. De olieproducerende landen zien de vraag naar olie echter stijgen. Ze verwachten dat door een sterk herstel van de wereldeconomie de vraag naar olie de komende maanden nog verder aantrekt. Dit rechtvaardigt een hogere olieproductie. Het zijn vooral de Verenigde Staten en China die zorgen voor het vraagherstel. In de EU blijft de vraag naar olie zwak. Mede door de hogere olieprijs sloot de brede grondstoffenindex (GSCI) de week af met een kleine winst van 0,3% in euro gemeten. Met een year-to-date winst van bijna 20% blijven grondstoffen dit jaar de best presterende beleggingscategorie.
Olieprijs stabiel ondanks aankondiging OPEC+

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën
